Beeldhouwen 2012

In het atelier van de Nederlandse beeldhouwer Antonius (Ton) Willems La Montée in het schilderachtige Richemont, 3 km ten noorden van de stad Cognac in zuidwest Frankrijk, worden in de zomer cursussen beeldhouwen voor beginners, gevorderden en (semi)professionele kunstenaars georganiseerd. Willems studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Zijn werk bevindt zich in collecties in Nederland, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Japan.

Beginners krijgen uitleg over materialen en technieken, zij bewerken Franse kalksteen, lindehout of albast of boetseren met klei of was. Bij de gevorderden ligt de nadruk op de ontwikkeling van eigen vormconcepten en de verdieping van de eigen beeldtaal. Zij hakken in hout, (linde, appel, of kersen) albast, Franse kalksteen, serpentijn, Italiaans, Grieks of Portugees marmer of diabas, boetseren met was of klei, lassen met staal of maken mallen en gieten beelden. Bij (semi)professionele kunstenaars ligt het accent op het persoonlijk onderzoek naar de relatie tussen thematiek, kunst- en cultuurgeschiedenis, vormgeving, materiaal en techniek. U leert werken met professionele gereedschappen en apparatuur. Door de kleine groepen is de begeleiding individueel en intensief.

Omgeving

La Montée is een monumentale cognacboerderij uit de 16e eeuw die op een rotsformatie aan de rivier de Antenne ligt. Op deze strategische plek stond een kasteel, dat in 1178 door troepen van Richard Leeuwenhart werd verwoest. Van de kapel van het kasteel is een prachtige crypte bewaard gebleven, die als één van de mooiste voorbeelden van vroeg romaanse architectuur in Charente geldt. La Montée ligt midden in Le Pays de Cognac; een heuvelachtig gebied met uitgestrekte wijnvelden op de grens met Charente Maritime. De streek heeft de meeste zonuren van Frankrijk, terwijl de ligging dichtbij zee een matigende invloed op de temperatuur heeft. In de middeleeuwse stad Cognac staan aan de kade het Château des Valois van koning François I met daarnaast de Cognachuizen van Hennessy, Martell en Rémy Martin. Het gezellige centrum heeft vele zonnige terrasjes en uitstekende restaurants. In Saint Brice (10 km) is een golfbaan. Op minder dan één uur rijden vindt u het Château de la Rochefoucauld, gallo-romaanse overblijfselen in en rond Saintes, de Corderie Royale in Rochefort en de prachtige stranden van Royan en Meschers sur Gironde. Op ongeveer één uur rijden ligt de mooie stad La Rochelle met zijn oude haven, het Zeeaquarium, het Maritiem Museum en de veerboten naar de eilanden voor de kust (Oléron, Aix, Ré en Fort Boyard).

Verblijf

U kunt in de directe omgeving een keuze maken uit tal van accommodaties zoals gîtes, hotels, chambres d’hotes en campings met prijzen v.a. € 60, - per week. Na ontvangst van het inschrijfformulier en de betaling van het voorschot op de cursusprijs wordt u een uitgebreide lijst met alle verblijfsmogelijkheden toegezonden. U kunt hieruit uw keuze maken, we kunnen voor u het verblijf van uw keuze reserveren.

Programma

9.00-13.30 uur: Beeldhouwen

13.30-14.30 uur: Culinaire lunch

14.30-18.00 uur: Beeldhouwen/gelegenheid om de omgeving te verkennen.

Bereikbaarheid

Richemont is per auto in ca. 9 uur vanaf Utrecht gemakkelijk te bereiken. U krijgt daarvoor een nauwkeurige routebeschrijving. Vanaf Amsterdam bent u in ca. 8 uur per trein in Cognac. KLM/Air France vliegt meerdere malen per dag van Amsterdam naar Bordeaux. Per trein gaat u vervolgens via Saintes naar Cognac. Transavia vliegt 3 keer per week van Rotterdam naar Bergerac, per trein rijdt u in ruim 2 uur naar Cognac. Deelnemers die per trein en/of vliegtuig reizen worden opgehaald bij het treinstation van Cognac.

Cursusperiode

15 t/m 30 juli

Cursusprijs

Binnen de cursusperiode kunt u zelf kiezen voor een start- en einddatum. De minimale cursusduur is 6 dagen. De cursusprijs bedraagt € 475,- voor 6 dagen en € 775 voor 13 dagen. Elke dag extra kost € 75,-. Deze prijs is inclusief gereedschap, apparatuur, mineraalwater, koffie, thee, frisdrank en elke dag een culinaire lunch met wijn. Exclusief zijn de kosten voor de reis, het verblijf en het materiaal. Het materiaal is ter plekke tegen kostprijs te verkrijgen.

Inschrijving

U kunt zich inschrijven door het inschrijfformulier te downloaden (klik daarvoor op ‘inschrijven’ bovenaan de pagina www.beeldhouwvakantie.nl ) het volledig in te vullen en ondertekend op te sturen of te e-mailen. Het adres staat vermeld op het inschrijfformulier. Gezien het beperkte aantal beschikbare plaatsen is het raadzaam om zo spoedig mogelijk de cursusplaats(en) te reserveren.

Betaling

Na ontvangst van het formulier en de betaling van het voorschot van € 250,- ontvangt u de betalingsbevestiging en een lijst van alle verblijfsmogelijkheden toegezonden. Een maand voor het begin van de cursus ontvangt u de rekening van uw vakantiecursus. Na de betaling daarvan is uw reservering definitief en ontvangt u een plaatsingsbewijs, een routebeschrijving en andere aanvullende informatie.